Najlepsze porto – jak wybrać?
1. místo
Quinta do Noval Late Bottled
Vol: 19,5 %
Czas dojrzewania: 5 let
Ziemia: Portugalia
Rozdaj: Porto
Tom: 0,75 l
Kolor: Granat czerwony
Smak: Jeżyna, czarna porzeczka, drewno
2. místo
Porto Cruz Pink Porto Rose
Vol: 19 %
Czas dojrzewania: 3 roky
Ziemia: Portugalia
Rozdaj: Porto
Tom: 0,75 l
Kolor: Jasnoróżowy
Smak: Lekki smak z owocowym finiszem
3. místo
Graham’s Port Six Grapes Porto
Vol: 20 %
Czas dojrzewania: 0 – 1 rok
Ziemia: Portugalia
Rozdaj: Porto
Tom: 0,75 l
Kolor: Ciemno czerwony
Smak: červeného ovoce ostružin
Cena/kvalita
Sandeman Porto Ruby
Vol: 19,5 %
czas dojrzewania: ?
Ziemia: Portugalia
Rozdaj: Porto
Tom: 0,75 l
Kolor: Rubin
Smak: mocny, głęboki smak owoców
TOP volba
Royal Oporto Porto Tawny 0,75l 19%
Vol: 19 %
Cczas dojrzewania: min 3 – 4 let
Ziemia: Portugalia
Rozdaj: Porto
Tom: 0,75 l
Kolor: Ciemny rubin
Smak: Pełny harmonijny smak
Recenzje i osobiste doświadczenia dotyczące wina porto
Quinta do Noval Późny Butelkowany Vintage 2013
Uzupełnij swój bar tym czerwonym, słodkim winem porto o owocowym charakterze. Quinta do Noval Late Bottled Vintage 2013 jest związany z danym rokiem. Na pierwszy rzut oka zachwyci Cię jego ciemny rubinowy kolor. Kubki smakowe wypełniają się wtedy owocami leśnymi i ogrodowymi, kawą i czekoladą. Polecamy wino jako prezent dla prawdziwych koneserów i miłośników portu.
Pierwsze wzmianki w rejestrze winnicy Quinta do Noval pojawiły się w 1715 roku. Do 2004 roku winiarnia ta specjalizowała się tylko w produkcji win porto. Po pierwszej udanej próbie stworzenia serii czerwonych win spokojnych w 2003 roku, wybór butelek rozrósł się z roku następnego o kolejne wspaniałe kawałki win spokojnych. Zasmakuj jednak ich klasyków wśród Portów. Polecamy otwarcie Quinta do Noval Late Bottled Vintage 2013 na specjalną okazję.
Quinta do Noval Late Bottled Vintage 2013 to zdecydowanie jedno z najlepszych win porto. Ten rocznik, Vintage 2013, pachnie intensywnie i elegancko. Poznaj w nim odcienie szlachetnego drewna. Ciemny rubinowy kolor i miękkość wskazują na jedną z najwyższych kategorii wina porto. Jego smak jest bardzo bogaty. Poczujesz w niej owocowy charakter, który zawsze związany jest z rokiem produkcji. Quinta do Noval Late Bottled Vintage 2013 Dojrzewa w średniej wielkości drewnianych beczkach (8000 litrów) bez dostępu powietrza. Okres dojrzewania wynosi 5 lat. Jest to wino NIEFILTROWANE, które wymaga delikatnej dekantacji.
zwycięzca
Quinta do Noval Late Bottled Vintage
Porto Cruz Pink Porto Rose
Cudowny różowy odcień to pierwsza rzecz, która oczaruje Cię, gdy spojrzysz na wino Porto Cruz Pink Porto Rose. Posmakuj jej lekkiego, słodkiego smaku z owocowym finiszem. Polecany wszystkim miłośnikom słodszych win.
Porto Cruz Różowy Porto Rose to jeden z symboli win różowych w Portugalii. Tradycyjna metoda produkcji nadaje temu winu niezwykły smak i aromat. Porto Cruz Różowe wino Porto Rose produkowane jest z czerwonych winogron, które zostały natychmiast oddzielone od skórek, dzięki czemu kontakt ze skórkami był jak najkrótszy. A dzięki takiemu procesowi produkcji wino ma lekko różowy kolor. Po dekantacji moszcz jest fermentowany w niskich temperaturach, aby zoptymalizować aromat wina. Na koniec proces fermentacji zostaje zatrzymany przez dodanie spirytusu winnego. W końcu ta słodka kropka pozostawia temu różowemu portowi swój słodki aromat.
Porto Cruz Pink Porto Rose ma lekko różowy, nieśmiały kolor. W zapachu kwiatowo-owocowym dominują czerwone owoce. Po zapachu rozpoznajemy ślady malin, truskawek i czerwonych porzeczek. Różowe porto polecamy wszystkim miłośnikom lekkich i słodszych win, ponieważ jego smak jest naprawdę delikatny, słodki i z owocowym finiszem. Porto Cruz Pink Porto Rose należy spożywać schłodzone. Miłośnicy koktajli z pewnością docenią to przy przyrządzaniu swoich ulubionych drinków.
2. místo
Porto Cruz Pink Porto Rose
Graham’s Port Six Grapes Porto Reserve
Skosztuj jednego z najpopularniejszych win porto w historii. Graham’s Port Six Grapes Porto Reserve jest znany na całym świecie z miłośników starych win. Jej nieśmiały smak zachwyci każdego, kto lubi pełny smak czerwonych owoców i zapach jeżyn.
Okolica Grahama jest znanym „Port House”, jak mówią lokalne winnice. I to nie tylko to. Powstają tu piękne wina z wieloletnią tradycją. Historia Grahama sięga pierwszej połowy XIX wieku i stopniowo stała się ważnym sprzedawcą wina na całym świecie. Six Grapes to oryginalna mieszanka porto z Graham’s. Zwróć uwagę na etykietę przed otwarciem butelki. Schematyczny rysunek sześciu winogron wskazuje na najwyższą jakość etykietowania beczek z winem w przeszłości. To dobry przewodnik po tym, że w butelce kryje się prawdziwy klejnot.
Graham’s Port Six Grapes Porto Reserve ma głęboki, pomarańczowo-brązowy do ciemnoczerwonego koloru. Zachwyci Cię także jego uwodzicielski zapach, bogaty i pełny. Na koniec podkreślone połączeniem śliwek i wiśni. Struktura wina jest zbalansowana, z długim finiszem na podniebieniu. Port Six Grapes Porto Reserve firmy Graham jest butelkowany, gdy jest jeszcze stosunkowo młody, aby zachować świeżość i charakterystyczne bogactwo. Zalecana temperatura serwowania to od 12 do 16°C.
(TADY)
Sandeman Porto Ruby
Sandeman Porto Ruby to jedna z najpopularniejszych słodkich porto. Jest to wino o długiej tradycji. Posmakuj jego mocnego i bogatego smaku z dodatkową głębią i niepowtarzalnym odcieniem. Polecamy wino miłośnikom wyrafinowanych win i doświadczonym koneserom.
Marka Sandeman to jedna z najbardziej znanych marek wina porto i sherry na świecie. Jego wina są niepowtarzalne, niepowtarzalne, pełne, ze wspaniałym blaskiem. Historia uprawy winorośli doszła do głosu w 1790 r. Już w 1805 r. wina sprzedawano pod marką G.S. & Co, która w 1877 r. została zarejestrowana jako jeden z pierwszych zarejestrowanych znaków towarowych na świecie.
Chcielibyśmy opisać Sandeman Porto Ruby jako jedno z najbardziej wyjątkowych win w swoim rodzaju. Swoim słodkim, bogatym smakiem i rubinowym kolorem zachwyci język i oko każdego prawdziwego konesera win czerwonych. Posmakuj jego solidnej głębi. Polecamy wino schłodzone, jako aperitif lub w temperaturze pokojowej jako środek trawienny. O tym, że jest to naprawdę mocne wino świadczy również zawartość alkoholu, którą producent podaje na 19%.
Royal Porto Porto Tawny
Smak Royal Oporto Porto Tawny łączy w sobie mieszankę młodych czerwonych win porto, leżakowanych w dębowych beczkach. Posmakuj jej pełnego smaku, poczuj dojrzały aromat z urzekającym zapachem poziomek i znajdź iskierkę w jej rubinowym kolorze.
Royal Porto Porto Tawny jest integralną częścią najpopularniejszych win Porto. Producent Royal Oporto dojrzewa ten gatunek przez pięć lat, czyli znacznie dłużej niż w przypadku innych producentów portowych. Ustawowy termin to trzy lata. Ten średnio-mocny porto ciągle się miesza. Swój typowo owocowy smak nabiera w procesie dojrzewania w precyzyjnym sposobie produkcji.
Royal Oporto Porto Tawny dojrzewa w tradycyjny sposób i jest przeznaczony dla prawdziwych miłośników i koneserów wina. Łączy w sobie wspaniały smak i miękkość, uzyskaną dzięki długiemu dojrzewaniu w dębowych beczkach. Powąchaj delikatnie szklankę i zakreśl delikatnie. Otworzy się przed Tobą krągły, bogaty zapach lukrecji, świeżych jagód i świeży zapach poziomek. Wszystko w idealnej równowadze. W porównaniu do innych rubinowych win porto w swojej kategorii wyróżnia się jakością i smakiem. Zalecamy serwowanie w temperaturze 15-18°C.
Jak wybrać porto?
Kto nie chciałby tego, co najlepsze w życiu? Jeśli zdecydowałeś się również zainwestować w jakościowe wino porto, doradzimy Ci, jak wybrać najlepsze. Przede wszystkim należy uświadomić sobie, czego chcesz. Wolisz pełny smak owoców leśnych? W takim razie polecamy wina typu Ruby. Dla miłośników pełnych smaków orzechów, kawy, czekolady czy rodzynek polecamy typ Tawny, dojrzewający w drewnianych beczkach. Do tego wina obowiązuje niepisana zasada. Im starszy, tym lepiej. Jak więc wybrać najlepszy port?
Zainwestuj w prawdziwy port
Podstawową zasadą przy wyborze portu jest prześledzenie jego pochodzenia. Prawdziwy porto można rozpoznać po butelce, która ma papierową etykietę o nazwie Selo de Garantia, po angielsku, przez korek z korka. Ta kolekcja jest wydawana przez Instytut Port Wine Institute IVDP i może być używana tylko przez zatwierdzonego producenta portu.
Nie bój się eksperymentów
Portské ma kilka propozycji smaków. Wina Ruby to Vintage dojrzewają prawie bez dostępu powietrza, w zbiornikach ze stali nierdzewnej, dużych beczkach czy wreszcie w butelce. Dlatego prawie nie absorbują właściwości sensorycznych drewna, a ich kolor nadal pozostaje ciemnoczerwony.
Wina płowe dojrzewają w drewnianych beczkach, w których spoczywały przez lata i dekady. Ich stopniowe utlenianie zmienia kolor na bursztynowy, podobnie jak koniak, a ich smak przypomina niekiedy rodzynki lub orzechy włoskie, w zależności od wieku i sposobu dojrzewania.
Postępuj zgodnie z zalecaną porcją
Portské ma kilka propozycji smaków. Wina Ruby to Vintage dojrzewają prawie bez dostępu powietrza, w zbiornikach ze stali nierdzewnej, dużych beczkach czy wreszcie w butelce. Dlatego prawie nie absorbują właściwości sensorycznych drewna, a ich kolor nadal pozostaje ciemnoczerwony.
Wina płowe dojrzewają w drewnianych beczkach, w których spoczywały przez lata i dekady. Ich stopniowe utlenianie zmienia kolor na bursztynowy, podobnie jak koniak, a ich smak przypomina niekiedy rodzynki lub orzechy włoskie, w zależności od wieku i sposobu dojrzewania.
Postępuj zgodnie z zalecaną porcją
Wino należy podawać w żądanej temperaturze. Aby wydobyć cały smak i aromat porto, naprawdę zalecamy zwrócenie uwagi na temperaturę serwowania. Niektórzy producenci podają zalecaną temperaturę serwowania na tylnej etykiecie. Jeśli tak nie jest, postępuj zgodnie z prostą zasadą. Białe wina porto wymagają temperatury około 8°C. Polecamy serwować Port Ruby, LBV i Vintage w temperaturze 15 – 18°C.
Ważna jest również konsumpcja żywności. Do win Rubinowych polecamy cukierki czekoladowe lub słodkie dania. Tawny wina dobrze komponują się z serami, słonymi batonikami lub owocami morza.
Jak wybrać port według okazji?
Dzięki intensywniejszemu i pełniejszemu smakowi wino porto podawane jest bardziej jako środek trawienny, czyli po posiłku. Jeśli szukasz wysokiej jakości wina na bardziej świąteczne chwile, wino porto jest idealną opcją. Zwykle podaje się go w wyższych temperaturach, aby uwolnić pełny smak. Temperatura nie powinna jednak przekraczać 18°C. Natomiast wina porto białe podawane są chłodniejsze (od ok. 8°C do 14°C). Możesz również podać wino porto jako aperitif. Wśród takich polecamy na przykład Sandeman Porto Ruby lub Porto Cruz Pink, który jest lekki i świeży i świetnie smakuje schłodzony.
Jakie są rodzaje wina porto?
Wina porto uwzględniają dwa czynniki. Pierwszy to dojrzewanie, a drugi to oznaczenie rocznika. Dzięki temu wina porto są bardzo różnorodne i mają wiele rodzajów smaków.
Metoda dojrzewania
Bez dostępu do powietrza wina porto nazywane są rubinami. Rubin dojrzewa praktycznie przez cały czas bez dostępu powietrza, czy to w zbiornikach ze stali nierdzewnej, czy później w butelkach. Dzięki temu mają piękny kolor od czerwonego do ciemnoczerwonego, smak malin i zapach przejrzałych wiśni, kawy czy szczypty pieprzu oczarują Cię w nosie.
Zaliczamy tutaj:
- Rubin
- Rezerwa rubinów
- Późno butelkowany Vintage (LBV)
- Zabytkowe
Dzięki dostępowi powietrza, tzw. celowemu utlenianiu, przechowuje się je w drewnianych beczkach dębowych lub akacjowych. Drewno pozwala na kontakt wina z drewnem, dzięki czemu zmienia kolor na koniakowy brąz, przez ceglany na jasny bursztyn. Zmienia się również jego smak, czyli orzechowy lub cynamonowy.
Zaliczamy tutaj:
- Opalony
- Rezerwat Tawny
- Tawny datowany (10, 20, 30, 40 lat)
- Skorupowy
- Colheita
Uważaj na nieoryginalne wino porto?
Aby skosztować tylko tego, co najlepsze, co region rzeki Douro ma do zaoferowania, wybierz wina, które są zwieńczone pieczęcią w obszarze korka. Unikaj win porto. Te wina są substytutem. Jeśli nie chcesz się pomylić, zawsze sprawdź, czy wino pochodzi z regionu Douro w Portugalii.
Jakie kieliszki pasują do wina porto?
Wino porto zasługuje na kieliszek przeznaczony do jego serwowania. Wlewamy go wyłącznie do specjalnych szklanek, przypominających kwiat tulipana. Szerokość kieliszków waha się między kieliszkami do białego i czerwonego wina. Jeśli chcesz być prawdziwym koneserem i zależy Ci na prawidłowym podaniu wina, to polecamy również zakup sitka, lejka i odpowiedniej karafki na wino. Spowoduje to usunięcie osadu, który zawiera np. wina Vintage.
Przechowywanie i podawanie wina porto
Jeśli chcesz wydobyć jak najwięcej z wina porto, podawaj je przez lata w sprawdzony sposób. Dla białego portu nie powinniśmy przekraczać temperatury serwowania 8-14°C. Natomiast dla starszej czerwieni odpowiedni jest zakres temperatur pomiędzy 17-18°C. Gdy otworzysz porto, nie musisz pić wszystkiego na raz. Większość gatunków jest półotwarta przez dwa do trzech miesięcy.