Najlepszy dobry rum – rankingi, recenzje TOP 10 rumów światowej jakości
Na świecie istnieje niezliczona ilość marek rumów i ich producentów nieco mniej. Jak wybrać z niego dobry i jakościowy rum? Na pewno nie jest to łatwe, ale przygotowaliśmy przegląd najbardziej znanych i popularnych marek rumu, w tym tych najlepszych.
Dlaczego polecamy czeski sklep?
Ponieważ mają 97% towarów z gwarancją pochodzenia. Oznacza to, że jest to rum wysokiej jakości.
Sklep może dostarczyć towar do Polski w ciągu 2-3 dni w cenie 56 zł.
Korzystaj z Google Translator w sklepie. Nie musisz się martwić o zakupy.
1. miejsce
A.H. Riise Non Plus Ultra
Vol: 42 %
Dojrzewania: 25 lat
Kraj: Sao Tome
Rodzaj: Melasa
Kolor: Mahagonová
Smak: Karmelowy, Pomarańczowy, Waniliowy
2. miejsce
Diplomatico Reserva Exclusiva
Vol: 40 %
Dojrzewania: 12 lat
Kraj: Wenezuela
Rodzaj: Melasa
Kolor: Jantarová
Smak: syrop klonowy, miód, wanilia
3. miejsce
Bumbu Rum 15y
Vol: 40 %
Dojrzewania: 15 lat
Kraj : Barbados
Rodzaj: Melasa
Kolor: Zlatá
Smak: Bananowy, Czekoladowy, Karmelowy
Jasny wybór
Don Papa 7y
Vol: 40 %
Dojrzewania: 7 lat
Kraj: Filipiny
Rodzaj: Melasa
Kolor: Jantarová
Smak: Miód, wanilia, przyprawy
Najlepszy wybór
Exquisito 26y 1985
Vol: 40 %
Dojrzewania: 26 lat
Kraj: Dominikana
Rodzaj: Melasa
Kolor: Jantarová
Smak: karmelowy, miodowy, pomarańczowy
Popularność rumu na całym świecie rośnie. Według niektórych szacunków w 2019 roku spirytusy sprzedano za 2,3 mld dolarów. Kategoria rumów premium wzrosła o 6% , co jest świetnym wynikiem. Rum powoli staje się coraz bardziej lub bardziej popularny wśród konsumentów niż whisky czy brandy.
Na rynku istnieje wiele marek rumu, które należą do najlepszych, jakie można znaleźć w świecie „likierów”. Jeśli szukasz czegoś, co możesz popijać wieczorem z ładnego kieliszka , to nie musisz już sięgać po koniak, whisky, ale możesz cieszyć się wysokiej jakości rumem.
Wypróbuj kilka rumów, a przekonasz się, że rum jest gotowy, aby stać się kolejnym fenomenem, który jest lubiany przez „pijących” na całym świecie. To oczywiście przesada. Naprawdę dobre rumy najlepiej smakuje i rozpoznaje się po ich charakterze. Przedstawiamy ich przegląd w naszym porównaniu.
Ron Zacapa
Ron Zacapa to rum premium i jedna z najpopularniejszych marek rumowych na świecie. Pochodzi z Gwatemali. Historia tej marki sięga 1976 roku. To właśnie w tym roku marka powstała z okazji stulecia obchodów założenia miasta Zacapa. Produkcja tych rumów rozpoczyna się na samej plantacji trzciny cukrowej. Plantacje te znajdują się w najlepszym miejscu na świecie, na wysokości 50 metrów nad poziomem morza. Dlaczego najlepsze miejsce? Ponieważ istnieje idealny mikroklimat, gleba i temperatura. Zacapa jest właściwie zrobiona z miodu trzcinowego lub syropu z pierwszego tłoczenia, a nie z klasycznej melasy. Syrop z pierwszego tłoczenia jest głównym produktem przetwórstwa trzciny cukrowej. Kolejną osobliwością jest fermentacja. Zacapa wykorzystuje własny szczep drożdży, który pozyskuje się z ananasa. Drożdże ananasowe wytwarzają niepowtarzalny aromat, typowy dla rumów Zacapa.
Najlepsze rumy od Rona Zacapy:
Ron Zacapa Centenario 23y
Ron Zacapa Centenario 23y niesie ze sobą idealną i niepowtarzalną równowagę złożonych aromatów i smaków wynikających ze specjalnych rezerwowych rumów. Są w wieku od 6 do 23 lat. Starsze i młodsze rumy są mieszane w serii beczek grubej amerykańskiej whisky i wybornej sherry. Instytut Testowania Napojów przyznał temu rumowi 98 punktów.
Smak jest bardzo słodki i miękki o specyficznym charakterze po brązowym cukrze i melasie. W nosie wyczujesz słodki miód orzechowy, czekoladę i delikatny dymny aromat.
Ron Zacapa Centenario XO 25y
Ron Zacapa Centenario XO 25y powstaje z mieszanki rumów w wieku od 6 do 25 lat. Ta mieszanka rumów dojrzewała w niekonwencjonalnym miejscu na wysokości ponad 2100 metrów nad poziomem morza. O wyjątkowy charakter zadbały beczki amerykańskiego bourbona, sherry i koniaku, w których dojrzewał rum. Połączenie leżakowania i szerokiej gamy powtórnie użytych beczek tworzy wysoce złożony rum o bogatym aromacie i smaku.
Smak jest miękki i gładki z gęstą miodową słodyczą. Łączy suszone porzeczki, morelową brandy i niepowtarzalny smak brązowego cukru.
Don Papa
Rumy Don Papa mają długą tradycję wytwarzania rumu filipińskiego. Tradycja tych rumów jest inspirowana historią jednego ze starożytnych bohaterów rewolucji filipińskiej, Dionizjusza Magbuelasa. Na Filipinach znany jest jako Papa Isio – mistrz plantacji cukru. Don Papa to rum premium z Filipin, który charakteryzuje się nie tylko specyficznymi butelkami, ale przede wszystkim różnorodnymi smakami i niepowtarzalnym charakterem. Choć jest to młoda marka, która powstała w 2012 roku, rumy te znajdują się na listach i rankingach najlepszych rumów. A także najbardziej popularny. Rumy destylowane są z filipińskiej trzciny cukrowej. Następnie rum dojrzewa w beczkach z amerykańskiego dębu, z których zum uzyskuje swój niepowtarzalny charakter i smak.
Najlepsze rumy od Don Papa:
Don Papa 7y
Don Papa 7y jest zdecydowanie tanim i słodkim rumem numer jeden. Można powiedzieć, że to żywa legenda w dziedzinie słodkich rumów. Ale przede wszystkim jest jednym z najpopularniejszych i najlepiej sprzedających się w Czechach. Rum ten dojrzewał w beczkach przez ładne 7 lat, podczas których nabrał owocowego aromatu i delikatnego smaku. To idealny wybór dla początkujących plotek.
Don Papa 10y
Don Papa 10y to limitowana edycja, która jest o włos lepsza niż siedmioletni Don Papa i ma podobny profil smakowy jak siedmioletni rum. Istnieją niewielkie różnice w smaku. Jest bogatsza i dojrzalsza. Dziesięcioletni Don Papa dojrzewał przez ostatnie trzy lata w zwęglonych beczkach. Specyficzny smak tego rumu ma nuty suszonych owoców i kakao.
Appleton Estate
Marka Appleton powstała w 1749 roku na Jamajce. Jest to więc prawdziwy jamajski rum, którego charakterystyczny smak poprawił się na przestrzeni wieków. Czy to w ogóle możliwe? Tak to jest. Appleton Estate posiada drobnoziarniste metody destylacji, które spalają najwyższej jakości alkohol i podstawę dobrego rumu. Appleton posiada własne 11 000 akrów ziemi i jest w rzeczywistości najstarszą posiadłością cukrową na Jamajce. Na tej ziemi znajduje się nie tylko destylarnia, ale także plantacje trzciny cukrowej. O jakość tych rumów dba Master Distiller Joy Spence, która jako pierwsza kobieta otrzymała tytuł Master Distiller. Dzięki swojej jakości rumy Appleton Estate należą do najlepszych na świecie.
Najlepsze Rumy z Appleton Estate:
Appleton Estate Rare 12y
Appleton Estate 12 Appleton Estate 12 years Old Rare Blend powstaje w małych seriach. Bardzo interesujące w tym rumie jest to, że tak naprawdę składa się on z rumów, z których wszystkie przeszły 12 lat dojrzewania, czego nie można powiedzieć o większości mieszanych rumów, ponieważ są one mieszane z destylatów w różnym wieku. Smak rumu nosi znamiona dębowych przypraw, skórki pomarańczowej, roztopionych karmelków i ciemnego cukru. Finisz w gardle jest lekko goryczkowy o słodkim smaku z mocną nutą przypraw.
Appleton Estate 21y
Ten stary rum nie może być zły. Jest to mieszanka rumów, których minimalny wiek powinien wynosić 21 lat. Nie zawsze można polegać na tych rozmowach i musimy ufać gorzelnikom. W przypadku tych rumów Master Distiller Joy Spence stara się utrzymać ten sam profil smakowy, aby rum co roku smakował tak samo i można na nim polegać. Jak to smakuje? Po kakao, prażonych orzechach i dębie, bo te rumy po prostu muszą pojawić się w dębowych beczkach. Kolor rumu to ciemna miedź, a zapach jest pięknie kwiatowy z nutami orzechów.
Diplomatico
Historia marki Diplomatico rozpoczęła się w 1959 roku w gorącym kraju Ameryki Łacińskiej – Wenezueli. W tym czasie powstała destylarnia, w której do dziś produkowana jest każda butelka. Znajduje się u podnóża Andów, a także plantacji, z których czerpie destylarnia. Lokalizacja została wybrana bardzo starannie ze względu na specyficzny klimat, który idealnie nadaje się do uprawy trzciny cukrowej. Początkowo destylarnia należała do Licorerías Unidas SA (LUSA). Jednak firma ta została sprzedana w 2002 roku grupie przedsiębiorców z Wenezueli. Po raz pierwszy w historii był własnością wyłącznie mieszkańców. Zmieniono nazwę – Destilerías Unidas SA (DUSA). Jest niezależną i dumną firmą rodzinną. Destylarnia jest wyjątkowa dzięki trzem różnym procesom destylacji, które dają początek unikalnym i popularnym na całym świecie drinkom.
Najlepsze rumy z Diplomatico :
Diplomatico Reserva Exclusiva 12y
Przyjemny i słodki rum popularny na całym świecie. Ciemnozłoty do ciemnobursztynowego drinka czeka na Ciebie w stylowej butelce vintage. Zapach jest słodki, może dla kogoś za dużo. Poczuj zapach owoców, pomarańczy, winorośli i rodzynek z odrobiną czekolady i słodkiego syropu. W smaku wyczuwalna jest również słodycz, pogłos jest krótki. W końcu nie poczujesz za dużo alkoholu, co komuś może wydać się dziwne. Brakuje nam też smaku dębu, którego oczekiwalibyśmy po 12-letnim rumie.
Diplomatico Ambassador Selection 14y
Przepis na ten napój powstawał przez 10 długich lat. Jest to edycja limitowana, która każdego roku produkuje tylko limitowaną liczbę. Dojrzewa przez 12 lat w beczkach po bourbonie i kolejne 2 lata w beczkach po sherry. Zapach jest zrównoważony słodkimi i drzewnymi tonami, w tym dymem. To mocniejszy rum (47%) o gęstym smaku. W porównaniu do Reserva Exclusiva nie jest tak słodka. Smakuje jak czekolada, wanilia i owoce. Wszystko to jest odczuwalne w końcu.
Plantation
Marka Plantation produkuje rum w kilku krajach karaibskich. Specjalizuje się w butelkach wysokiej jakości w różnych stylach i smakach. Najlepsze z nich wysyłane są do Francji do Maison Ferrand, gdzie odbywa się ostateczne dojrzewanie. Za plantacją stoi Alexander Gabriel, który pod koniec lat 80. odkrył podupadającą destylarnię Maison Ferrand. Postanowił go kupić i całkowicie oddać się swojej pasji – rumowi. W latach 90. jeździł po Karaibach w poszukiwaniu najlepszych rumów w regionie. Wtedy narodziła się Plantation. W 2012 roku Alexander otrzymał kilka nagród za swoją pracę. Dziś Alexander jest właścicielem i prezesem Maison Ferrand i jest jedną ze światowej sławy osobowości na rynku alkoholi. Jego firmę reprezentują głównie trzy marki – Plantation Rum, Ferrand Cognac i Citadelle Gin.
Najlepsze Rumy z Plantation:
Plantation XO
Plantanation XO pochodzi z Barbadosu. Dojrzewa w beczkach po bourbonie. Następnie wyjeżdża do Francji, gdzie dojrzewa w beczkach koniaku z Maison Ferrand. Rezultatem jest nieco kontrowersyjny rum z długim posmakiem. Smak jest lekko pikantny i kremowy, ale w tej kategorii cenowej mógłby być bardziej złożony. Często dominuje słodycz, która jest trochę szkodliwa, bo przeładowuje wszystko inne i działa sztucznie. Chociaż powinien smakować dojrzale, będziesz pachniał głównie słodzikami i niedojrzałym alkoholem, a nie wyszukanym mieszanym dojrzałym rumem.
Plantation Grande Réserve
Jedną z ciekawszych butelek z Plantation jest Grande Réserve. Rum palono na Barbadosie, gdzie dojrzewał przez 5 lat w beczkach po bourbonie. Dojrzewa we Francji w beczkach po koniaku, skąd jest butelkowany bezpośrednio do butelki. Aromat jest przyjemnie słodki, wyczuwalna jest karmelowa melasa i dąb. Smak jest lekko słodki i pikantny z nutą pomarańczy i przypraw takich jak cynamon, gałka muszkatołowa i wanilia. Pogłos jest zrównoważony, przyprawy doskonale równoważą słodycz.
Mount Gay
Marka Mount Gay należy do Mount Gay Distilleries Ltd. Możesz go znaleźć na Barbadosie . Jest to jedna z najstarszych destylarni rumu na świecie – pierwsze przedsięwzięcie firmy sięga 1703 roku. Obecnie posiada większość udziałów w Rémy Cointreau. Mount Gay jest sprzedawany na całym świecie, a większość eksportu trafia do USA. Ale możesz się nim również cieszyć w Czechach. Destylarnia nosi imię Sir Johna Gaya Alleyny’ego, filantropa i bojownika o niewolnictwo. Obecnie uważany jest za bohatera Barbadosu. Marka wraz ze swoją morską przeszłością nieustannie stara się celebrować swoje dziedzictwo. Rumy tej marki powstają z melasy i wody. Fermentacja odbywa się przy użyciu ekskluzywnych drożdży. Jest destylowany w miedzianych kolbach, a następnie dojrzewa w dębowych beczkach.
Najlepsze Rumy z Mount Gay:
Mount Gay XO
Mount Gay nie podaje dokładnych informacji o tym, ile lat ma ten rum. Nawet jeśli przeczytasz wiadomość, że dojrzewał nawet 17 lat , Ministerstwo Rumu wskazuje na swojej stronie internetowej, że jest to prawdopodobnie mieszanka rumów siedmio-, ośmio- i dziesięcioletnich. Napój jest złoty do miedzi. Aromat jest ostry, ale nie nieprzyjemny. Czujesz zapach banana i dębu, wanilii i śmietany. Po degustacji usta wypełni ciepło, które początkowo przytłoczy wszystko inne. Następnie rozwija się smak banana, śmietanki, wanilii i dębu, podobnie jak w aromacie. Pogłos jest długi z nutą pieprzu. Smakuje wytrawnie, nie jest słodki. Smak mógłby być jeszcze bogatszy, wygląda lekko nietknięty.
Mount Gay Pot Still 10y
Ten rum jest ciepły i pikantny. Aromat jest ciekawy z nutami cydru jabłkowego. Jeśli lubisz brandy jabłkowe, zdecydowanie powinieneś spróbować tego rumu. Smak jest złożony i bogaty, dla niektórych może zbyt dziki. Tu i ówdzie pojawiają się tony trawy. Nie polecamy go tym z Was, którzy chcą cieszyć się słodkim rumem. Pot Still 10y jest bardziej suchy. Wciąż ciekawa i niezwykła.
Flor de Caña
Flor de Caña pochodzi z Nikaragui . Jej właścicielem jest firma Licorera Compañía de Nicaragua, SA (CLNSA), która z kolei należy do Grupo Pellas. Historia Flor de Caña sięga XIX wieku. Wszystko zaczęło się na plantacjach trzciny cukrowej. Interes był dobry, ale firma nie była zbyt zadowolona i rozejrzała się. Wkrótce odkryła potencjał rumu i założyła własną destylarnię w Chichigalpa w 1890 roku. Niecałe 60 lat później rumy odniosły taki sukces, że zaczęto je eksportować do sąsiednich krajów. Innowacje w technologii i postęp zapoczątkowały wielką modernizację, jaką przeszła destylarnia w latach 60-tych. W tym czasie otworzył również drugi oddział w Hondurasie. Rumy destylowane są pięć razy i dojrzewają w beczkach z dębu bourbon. Cała produkcja jest koszerna.
Najlepsze rumy z Flor de Caña :
Flor de Caña 18y
Ten rum dojrzewał przez 18 lat. Została wykonana według tradycyjnej receptury, którą rodzina założycieli zachowała od pokoleń. Rumu nie należy dosładzać. Zapach jest silny. Smak jest mocny i rumowy. Wyczuwalny zapach gorzkiej czekolady i słodkiego karmelu. Wniosek jest przyjemny, nie kończy się zbyt szybko, ale też nie rozciąga się zbyt długo. Dominuje w nim wanilia, pikantne przyprawy i dąb. Polecamy do okazjonalnego picia.
Flor de Caña 12y
Dojrzała 12-letnia Flor de Caña jest popularna ze względu na pikantne, czekoladowe, pomarańczowe i maślane smaki. Słodycz nie jest zbyt wyraźna i doskonale dopełnia smak dębowej beczki, w której dojrzewał. Niemniej jednak nie ma maślano-dymnego smaku, a dąb mógłby być nieco bardziej wyrazisty. Może się okazać, że ten rum jest nieco gorzki. Możemy nazwać kakao bardziej niż czekoladą lub gorzka czekolada.
Bumbu
Bumbu to marka będąca integralną częścią Karaibów. Pochodząca z Barbadosu produkuje niezapomniane rumy, których receptury sięgają XVI i XVII wieku. W tamtych czasach powszechne było dodawanie do rumu niezwykłych egzotycznych przypraw. To jest coś typowego dla tego obszaru. To pozostałość po czasach, kiedy przyprawy były droższe od złota. Destylarnia Bumbu została założona w 1840 roku i pod każdym względem szanuje tradycję palenia rumu. Ma długą historię na Barbadosie – zaczęli ją 400 lat temu. Bumbu produkuje napoje z trzciny cukrowej z 8 krajów Ameryki Środkowej. Produkty tej marki są popularne na całym świecie i płacą za kultowe butelki, których nie może zabraknąć na półce żadnego doświadczonego barmana.
Najlepsze rumy z Bumbu :
Bumbu XO 18
Na pierwszy rzut oka Bumbu Rum XO 18 przyciąga elegancką matową butelką. Ten rum pochodzi z Panamy i dojrzewał przez 18 lat, najpierw w beczkach po bourbonie, potem po sherry. Nadaje się zarówno do napojów casualowych, jak i stołowych. Ma ciekawy aromat z nutami karmelu, wanilii i dębu. Smak delikatnie rozpływa się i wypełnia usta składnikami jak w aromacie. Ale dodaj pomarańczę, kawę i egzotyczne przyprawy. Rum jest przyjemnie słodki, nie ma zapachu sztucznych aromatów ani młodego alkoholu. Wszystko jest dojrzałe i w pełnej harmonii, dokładnie tak, jak sugeruje nazwa.
Bumbu Rum 15y
Bumbu Rum 15y pochodzi z Barbadosu. Opiera się na oryginalnych recepturach, które były używane 400 lat temu. To kultowa butelka tej marki, która pod każdym względem szanuje tradycję. Aromat jest przyjemny i lekko słodki z nutami banana, wanilii, karmelu i dębu. Smak jest mocny – jednocześnie alkoholowy i pikantny. Osiąga się to poprzez mieszanie przypraw z Ameryki Środkowej podczas palenia. Finisz mógłby potrwać trochę dłużej, podobnie jak aromat jest subtelny i bardzo szybko znika w zagubionym.
Havana Club
Marka ta została założona w 1878 roku przez rodzinę Arechabal. Jest uznanym na całym świecie i odnoszącym duże sukcesy komercyjnie producentem kubańskich rumów. Palą się i mieszają według specjalnych receptur i procedur, które udało im się zachować w tajemnicy. Kubańczycy bardzo cenią tę markę, pełny smak, nuty owoców tropikalnych, wanilii i dębu stały się kultowe. Nazwa Havana Club nawiązuje do stolicy Kuby, która ma reprezentować te rumy. W 1959 roku, po rewolucji, gorzelnię znacjonalizowano, a eksport z przyczyn politycznych skoncentrował się głównie na Związku Radzieckim. W 1993 roku marka została podzielona pomiędzy rząd kubański i francuską firmę alkoholową Pernod Ricard. Natychmiast zaczęli eksportować produkty Havana Club na cały świat, z wyjątkiem Stanów Zjednoczonych, które nałożyły na Kubę embargo. Destylarnia znajduje się w Santa Cruz del Norte.
Najlepsze Rumy z Havana Club :
Havana Club Anejo 3y
Havana Club Anejo 3y to biały rum . Dlatego, aby była biała, konieczne jest skrócenie czasu dojrzewania. Prezentacja nie jest Bóg wie jak olśniewająca, ale już należy do marki, a design butelki stał się kultowy. Aromat jest bardzo słodki i nieco nietypowy, wręcz tytoniowy. Ponieważ jest to 3-letni rum, jest stosunkowo łatwy do picia. Po degustacji przekonasz się, że jest delikatny, ale brakuje mu wyrazistego smaku. Jest słodki, ale bardzo krótki. Najczęściej dodawany jest do koktajli mieszanych.
Havana Club 15y
Havana Club 15y jest pikantny z ciepłym pieprzowym sercem. To ciekawy rum, który będzie ci się stopniowo ujawniał z każdym nowym łykiem. Aromat to głównie czekolada z nutami dębu. Jest słodki z miodem i wanilią. Całość dopełnia odrobina karmelu i jabłek. Znowu przyciąga przyprawami i dębem, ale nieco odstaje od 7-latka. Słodycz nie musi być przyjemna dla każdego, wygląda nieco sztucznie, prawie jak perfumy.
El Dorado
El Dorado należy do Demerara Distillers Ltd. Jest jednym z najbardziej prestiżowych producentów w Gujanie. A El Dorado jest ich wizytówką. Produkcja rumu ma w Gujanie długą historię. Holendrzy rozpoczęli tu uprawę trzciny cukrowej w 1640 roku. 10 lat później miejscowi już edukowali Brytyjczyków, jak spalać alkohol. Dzięki temu na przełomie XVII i XVII wieku na tym terenie istniało już około 300 gorzelni, z których każda produkowała swój unikalny rum z melasy cukrowej. Demerara kontynuuje tę tradycję. W 1992 roku rozpoczęła dostarczanie marki El Dorado na rynek lokalny i międzynarodowy. Pod nim produkuje ponad 20 butelek, które zbierają nagrody na całym świecie. Produkcja El Dorado jest wyjątkowa. Pochodzi z drewnianych flakonów, ostatniego funkcjonalnego okazu na świecie tego gatunku. Dzięki specyficznym procesom produkcyjnym mogą oferować wysokiej jakości rumy w różnym stylu i wieku. Nie możemy zapomnieć o wysokiej jakości trzcinie cukrowej, która jest zbierana w dolinie rzeki Demerara.
Najlepsze Rumy z El Dorado:
El Dorado 21y
El Dorado 21y zachwyca charakterystycznym dębowym profilem , zwłaszcza w porównaniu z młodszymi butelkami tej marki. Pachnie dębowymi beczkami i przyprawami. 21 przynosi klasyczny smak suszonych owoców i ciepłą pikantność klasycznego rumu z Demerary. Smak jest bogaty, złożony iw pełni satysfakcjonujący. To jak wlewanie świątecznych ciasteczek do szklanki.
El Dorado 15y
V porovnání s 12letou verzí má El Dorado 15y mnohem více dubových a čokoládových tónů. Aroma je zajímavější a plnější. Tento rum je velmi sladký, avšak místo ovoce v něm dominuje právě kakao a čokoláda. Chuť je komplexní, každý doušek vám otevře něco nového. Zpočátku je to především sladkost, ucítíte jablka, banány a hrozinky. Další doušek už není W porównaniu do wersji 12-letniej El Dorado 15y ma znacznie więcej dębowych i czekoladowych odcieni. Aromat jest ciekawszy i pełniejszy. Ten rum jest bardzo słodki, ale zamiast owoców dominują w nim kakao i czekolada. Smak jest złożony, każdy łyk otwiera przed Tobą coś nowego. Początkowo jest to głównie słodycz, można wyczuć zapach jabłek, bananów i rodzynek. Kolejny łyk nie jest już taki słodki, wychodzą dębowe odcienie z wyraźnie ciemną czekoladą i kakao. Pali się lekko na czubku języka, podczas gdy reszta otula się strumieniem smaków. Pogłos jest pikantny i owocowy, utrzymuje się przyjemnie długo. Nie będziesz w stanie nacieszyć się tym smakiem.
Biały rum jaki dobry? Najlepszy rum do mohito
Biały rum leży w beczkach przez krótki czas, nie dłużej niż 3 lata. Jest bardzo lekki w smaku, ale bardzo ostry, dlatego używa się go do robienia koktajli. Najpopularniejszym napojem mieszanym z białego rumu jest mohito. Jaki jest najlepszy biały rum? Zdecydowanie dla nas Captain Morgan and Havana Club lub Bacardi.
Wnioski i ocena
Wybór najlepszego rumu jest trudny z punktu widzenia degustatora. To, co się lubi, może nie smakować drugiemu. Z jakościowego punktu widzenia wszystkie wymienione rumy powinny być najlepsze na rynku , więc kupując je niczego nie zepsujesz i na pewno będziesz cieszyć się ich charakterystycznym, ale wciąż innym smakiem. Jeśli jednak nie jesteś pewien, co może Ci się spodobać, wypróbuj zestawy do degustacji, które są opisane w artykule Zestaw do degustacji rumu .
Rumy to podstawa każdego porządnego domowego baru. Idealnie nadają się do mieszania różnych koktajli . Podobnie jak w przypadku innych alkoholi, istnieją rumy, które są lepsze do napojów mieszanych, a są też takie, które lepiej smakować, popijać i cieszyć się różnicami w smaku . Tylko wieczorem z dobrym cygarem lub w towarzystwie przyjaciół.
Jaki jest najdroższy rum?
Najdroższe rumy na świecie należą do limitowanych edycji. O cenie najdroższego rumu decyduje nie tylko sam destylat, ale także butelka i całe opakowanie rumu. Butelka i opakowanie są zwykle projektowane przez znanego projektanta lub jakąś ważną osobowość.
Najdroższym rumem na świecie był prawdopodobnie Legacy by Angostura Rum . który został wydany w 2012 roku z okazji 50. rocznicy odzyskania niepodległości przez Trynidad. Jedna butelka, a raczej kryształowa karafka o pojemności 500 ml, sprzedawana za 35 100 USD. Wyprodukowano tylko 20 butelek.
Najczęściej można kupić najdroższy rum Brugal Papa Andres lub nieco tańszy Havana Club Maximo Ron Extra Anejo .
Jaki dobry rum na herbatę?
Jeśli używasz rumu w herbacie, zdecydowanie nie najdroższy. To strata pieniędzy i nie chcesz zepsuć wysokiej jakości rumu, dodając go do gorącego napoju. Polecamy zakup tańszego rumu. Spróbuj na przykład Kapitana Morgana.
Jaki dobry rum na prezent?
Kupujesz rum w prezencie? Ucieszysz każdego miłośnika rumów kupując rum z naszego rankingu, w którym mam tylko najlepsze wybrane przez nas rumy.
Domowy rum
Najczęściej zadawane pytania dotyczące najlepszych rumów
To chyba Plantation XO, który jest właściwie zwycięzcą mojej listy rumów. Co mnie do tego prowadzi? Jest to najlepiej sprzedający się rum w monitorowanych destylarniach. Z niektórych informacji wiem, że klienci lubią wracać po ten rum.
Każdy degustator ma własne kryteria, według których ocenia rum do degustacji. Najlepsze rumy są oceniane przez kilku degustatorów, których wyniki są następnie sumowane. Oczywiście zgadzają się w wielu sprawach. I to właśnie te mecze decydują o rankingu rumów .
Skąd znasz najlepszy rum? Czy lubisz to? Spróbuj innego. Czy smakuje lepiej czy gorzej? Po prostu trzeba pić dla najlepszego rumu (ale z rozsądkiem) ). Im więcej smakujesz, tym bardziej możesz dojść do wniosku, że Twój „najlepszy” rum w rzeczywistości różni się od tego, który regularnie wygrywa konkursy.
Najdroższe rumy na świecie należą do limitowanych edycji. O cenie najdroższego rumu decyduje nie tylko sam destylat, ale także butelka i całe opakowanie rumu. Butelka i opakowanie są zwykle projektowane przez znanego projektanta lub jakąś ważną osobowość.
Najdroższym rumem na świecie był prawdopodobnie Legacy by Angostura Rum . który został wydany w 2012 roku z okazji 50. rocznicy odzyskania niepodległości przez Trynidad. Jedna butelka, a raczej kryształowa karafka o pojemności 500 ml, sprzedawana za 35 100 USD. Wyprodukowano tylko 20 butelek.
Zdecydowanie :-), ale szkoda mieszać rum premium z jakimkolwiek innym napojem. Dotyczy to podwójnie słodzonej lemoniady. Zostaw w rumie Morgen lub domowym.