Najlepsze prosecco

Rozpieść siebie i swoich bliskich pysznym winem musującym, które sprawi, że z nostalgią pomyślisz o letniej zabawie, słońcu i dobrym jedzeniu. Smaczne, owocowe i świeże prosecco najwyższej klasy, uprawiane we włoskich winnicach, ma piękny złoty kolor i drobne bąbelki, nadające temu winu przyjemny smak i lekkość.

1. miejsce

Anno Domini Prosecco BIO

Anno Prosecco

Vol: 11 %
Kraj: Włochy
Rodzaj: Extra dry
Kolor: Biała
Smak: Aksamitnie miękkie i przyjemnie suche

2. miejsce

Prosecco DOCG Superiore

Bepin Prosecco

Vol: 11,5 %
Kraj: Włochy
Rodzaj: Brut
Kolor: Biała
Smak:
Świeży z atrakcyjną kwasowością

3. miejsce

JEROBOAM Brut

La Brunei Brut

Vol: 11,5 %
Kraj : Włochy
Rodzaj: Brut
Kolor: Biała
Smak: świeże z aromatem jabłkowym

Jasny wybór

Soligo Prosecco frizzante

Soligo Prosecco

Vol: 11 %
Kraj: Włochy
Rodzaj: Extra dry
Kolor: Biała
Smak: lekkie o smaku słodkich migdałów

Najlepszy wybór

Martini Prosecco Extra Dry

Martini Prosecoo

Vol: 11,5 %
Kraj: Włochy
Rodzaj: Brut
Kolor: Biała
Smak: Bardzo świeży smak

Anno Domini Prosecco DOC

Anno Prosecco

Lekkie i świeże Anno Domini Prosecco DOC to doskonały wybór na wolne wieczory. Polecamy podawać je do risotto, owoców morza i deserów. Pyszny owocowy smak jest zniewalający, czarujący i nieśmiały. To wino musujące pochodzi z rodzinnej winiarni Tombacco, a proces produkcji był przekazywany z pokolenia na pokolenie.

Wspaniałe Anno Domini Prosecco jest zdecydowanie jednym z włoskich win musujących, które należy spróbować. Jest to jedna z najpopularniejszych prosecco w samych Włoszech. Nie powinno być. Swój zrównoważony owocowy smak, urzekający aromat i czarujący kolor zawdzięcza tradycyjnej i uczciwej produkcji. W rzeczywistości rodzinna winiarnia Tombacco szczyci się procesem produkcji prosecco, który jest dosłownie przekazywany z pokolenia na pokolenie.

Miłość do ziemi i dobrego wina zawsze była częścią rodziny Tombacco. Nic więc dziwnego, że cała opieka nad samymi winnicami, następnie nad jagodami i późniejszą produkcją prosecco, aż do butelkowania, odbywa się w ten sam sposób od wieków. Z najwyższą starannością i miłością. Już w 1899 roku, założyciel winnicy Tombacco, Giovanni Batista Tombacco, postanowił zmienić swoje marzenie w rzeczywistość i stać się przedsiębiorcą rolnym. A rezultat? Skosztuj sam.

Luksusowe prosecco z tradycyjnej winnicy Anno Domini, produkowane jest tuż obok włoskiego miasta Treviso. Jeśli wybierzecie się w podróż do północnych Włoch, zdecydowanie polecam sprawdzić to miejsce. I nie robią tu tylko wina musującego. Często odbywają się tu wydarzenia artystyczne, które łączą wino i design.

Starannie zagospodarowane winnice na stromych zboczach dosłownie oczarują Cię swoim pięknem. Skosztuj prosecco z tego malowniczego miejsca, które wygląda trochę jak dom trolli z Władcy Pierścieni. Ich Prosecco jest dziełem sztuki samym w sobie. Charakteryzuje się jasnożółtą, słomkową barwą i mnóstwem drobnych, regularnych bąbelków. W aromacie dominują jabłka i kwiaty akacji, a w ustach jest aksamitnie gładkie, przyjemnie wytrawne z długim finiszem.

Bepin de Eto Prosecco DOCG Superiore Millesimato Brut 

Bepin Prosecco

Dzięki tej luksusowej butelce możesz zachwycić swoich bliskich i siebie! Prosecco Bepin de Eto Prosecco DOCG Superiore Millesimato Brut to ekskluzywne prosecco zapakowane w piękną butelkę, która sama w sobie jest klejnotem. Możesz cieszyć się dobrze skomponowanym, kremowym smakiem z lekką nutą karmelu i cytrusów. Charakteryzuje się długim finiszem, dlatego polecamy je miłośnikom mocniejszych win musujących.

Kultowe prosecco ubrane w ekskluzywną butelkę z bąbelkami pochodzi z winnicy założonej przez Nicoletto Ceschino. Określenie Bepin de Eto to przydomek wnuka założyciela i ojca obecnego właściciela – Guiseppe Ceschino. To stylowe prosecco zachwyci wszystkie Twoje zmysły. W eleganckim opakowaniu kryje się uczciwe włoskie wino musujące.

Rodzinna winiarnia od samego początku produkuje wina w sposób bezkompromisowy. Dlatego powstają z nich wina jakościowe, pełne zniewalającego smaku i pięknej barwy. Pomimo stosunkowo solidnej rocznej produkcji ponad 1,5 miliona butelek, czysty krajobraz regionu Veneto, miłość do wina i uczciwa praca żyją nadal. Prosecco Bepin de Eto Prosecco DOCG Superiore Millesimato Brut jest ozdobione piękną butelką z charakterystycznym reliefem.

Wino urzeka swoim żółtym kolorem z nutami zieleni. Na początku pojawia się delikatna nuta świeżo upieczonego chleba, następnie jabłka, gruszki i brzoskwini, wraz z wyrafinowanymi wrażeniami płatków róży i kwiatów akacji. W ustach jest świeże i pełne, z atrakcyjną kwasowością na finiszu. Urzekające żywą barwą z niekończącymi się bąbelkami najmniejszych pęcherzyków, polecane jest do podawania z daniami słodkimi, wytrawnymi i mięsnymi. Aby uzyskać najlepsze wrażenia smakowe, zalecamy schłodzenie do temperatury 6-8 stopni. Do tego właśnie ten przysmak nadaje się najlepiej.

La Tordera Brunei JEROBOAM Brut

La Brunei Brut

Podaruj sobie, lub swoim przyjaciołom, dużo pysznego białego prosecco La Tordera Brunei JEROBOAM Brut z rodzinnej winnicy LA TORDERA. I impreza może się rozpocząć! Trzy litry pełne owocowo-kwiatowych aromatów i wytrawnych bąbelków z wyraźną kwasowością, to idealna propozycja dla miłośników wytrawnych win musujących.

Szukasz oryginalnego prezentu dla swoich bliskich, a może chcesz cieszyć się dużą ilością wysokiej jakości prosecco, pełnego owocowego smaku i pięknego aromatu? Następnie polecam wino musujące o nazwie La Tordera Brunei JEROBOAM Brut 3l 11,5%.

Z pewnością nie popełnisz błędu, jeśli chcesz podać to prosecco podczas różnych uroczystości lub ważnych wydarzeń. Jeśli chodzi o rodzaj, to jest to Glera. Jest to jedno z win musujących, które oznaczamy jako Brut. Jego smak jest więc uderzający, z kwasowością. Krajem pochodzenia są Włochy, region Veneto. Spożywanie tego wina będzie idealne z owocami morza, kurczakiem i indykiem. Pamiętaj, aby schłodzić butelkę do pożądanej temperatury 6 do 8 stopni.

Ekstra duża butelka luksusowego prosecco z rodzinnej winnicy La Tordera mieści 3 litry wspaniałego wina musującego. Ta butelka orzeźwi wszystkie przyjęcia i uroczystości. Brunei bazuje na precyzyjnie dobranej kombinacji odmian Glera, Bianchetta i Verdiso. Wytwarzane jest z niedojrzałych winogron, które następnie poddawane są fermentacji w kontrolowanej temperaturze przez 4 tygodnie w celu uzyskania bardziej wyrazistej kwasowości.

W wyniku tego specjalnego procesu powstaje wino musujące o pięknym żółto-słomkowym kolorze. To, co najbardziej lubię w tym prosecco, to jego gładkie i regularne bąbelkowanie, wyraźne kwiatowe aromaty z nutami kwaśnych gruszek, zielonych jabłek i liczi, wraz z jaśminem, tymiankiem i limonkowym finiszem. Na podniebieniu jest wytrawne, świeże i soczyste z jabłkowymi aromatami. Ciesz się dobrą porcją bąbelków!

Wino musujące La Tordera Brunei JEROBOAM Brut pochodzi z winnicy o naprawdę długiej historii. Została założona sto lat temu i dziś znajduje się w Vidor, tuż obok Valdobbiadene. Nazwa pochodzi od Tordera, ptaka, który kiedyś latał nad Cartizze. Dziś winiarnia jest prowadzona przez rodzeństwo Renato, Gabriella i Paola, przy wsparciu rodziców Pietro i Mirella. Cierpliwość, pracę ręczną i miłość do wina przekazał im pradziadek Bepi. To właśnie dzięki ręcznym zbiorom i niskim temperaturom wina mają niską zawartość siarki, a w przyszłości winiarnia zamierza jeszcze bardziej zredukować siarczyny.

Soligo Prosecco frizzante DOC

Soligo Prosecco

Wśród najpopularniejszych białych win musujących znajdziemy również Prosecco Soligo Prosecco Frizzante DOC. Jest to wino, które pochodzi z winnicy Montelvini. Ta winiarnia ma długą historię i produkuje tu wina z uczciwością. Dlatego właśnie Soligo Prosecco frizzante DOC robi wrażenie. Charakteryzuje się bogatym smakiem i niepowtarzalnym odcieniem. Prosecco polecane jest dla doświadczonych koneserów prosecco.

Prosecco Soligo Prosecco frizzante DOC pochodzi z jednej z najważniejszych włoskich winiarni Montelvini. Została założona w 1968 roku, kiedy to obecny właściciel Armando Serena postanowił opuścić dotychczasową rodzinną firmę i kontynuować rodzinną tradycję produkcji wina. Winiarnia jest jedną z najbardziej dynamicznych winiarni we Włoszech. Ich winnice rozciągają się na południe od znanego obszaru Conegliano – Valdobbiadene. Winiarnia jest rodzinna, z Armando Serena pracuje z synem Alberto, który jest odpowiedzialny za sprzedaż, a jego córka Sara, która zajmuje się marketingiem i komunikacją. W tej winnicy wina produkowane są w sposób, który szanuje zarówno ludzi, jak i środowisko.

Prosecco z włoskiej winnicy Cantina Colli Del Soligo produkowane jest z najwyższej jakości winogron Glera pochodzących z renomowanego regionu Treviso. Winiarze przetwarzają te winogrona przy użyciu tradycyjnych metod i najnowocześniejszych technologii. Na koniec wymagającego procesu produkcji powstaje słomkowo-żółte wino musujące z mnóstwem drobnych bąbelków. Smak jest lekki, z nutą słodkich migdałów.

Czy wiesz, że produkcja Soligo Prosecco Frizzante DOC polega na wtórnej fermentacji wina bazowego w zbiorniku ze stali nierdzewnej przez 8-10 dni, z pomocą wyselekcjonowanych drożdży, w kontrolowanej temperaturze pomiędzy 14 a 16 stopni Celsjusza? Dzięki temu pomysłowemu procesowi wino uzyskuje wymagane ciśnienie około 2,5 bara. Wino jest następnie schładzane do temperatury -4°C, aby zatrzymać fermentację i pomóc w stabilizacji wina. Następnie wino jest pozostawiane na miesiąc w kontakcie z osadem fermentacyjnym. Na koniec wino jest filtrowane i butelkowane.

Cinzano Prosecco DOC 

Soligo Prosecco

Odkryj ciekawy smak Cinzano Prosecco DOC. Tutaj doświadczysz magicznego smaku owoców, aromatu kwiatów i owoców. Jeśli kochasz świeże jabłka i brzoskwinie, Cinzano Prosecco DOC jest oczywistym wyborem dla Ciebie. Nadaje się na miłe spędzenie czasu z przyjaciółmi, sprawdzi się również jako miły poczęstunek.

Podaruj sobie wino musujące Cinzano Prosecco DOC. Z natury rzeczy jest to jedno z najpopularniejszych włoskich win musujących. Prosecco pochodzi z regionu winiarskiego Veneto. Cinzano Prosecco jest doskonałe jako tradycyjny aperitif lub w koktajlach takich jak Aperol Spritz czy Hugo.

Aromat jest kwiatowy z nutami owoców i ziół, zwłaszcza zielonego jabłka i brzoskwini. Smak jest świeży i jednocześnie delikatny.

Szlachetne winogrona Cinzano Prosecco DOC zbierane są ręcznie pod koniec września. Wino ma słomkowożółty kolor z zielonkawymi refleksami, bogaty mus i delikatne bąbelki. Cinzano Prosecco DOC to białe wytrawne wino musujące. Jest to świeże owocowe wino z aromatami jabłek i brzoskwiń. Ma delikatny słodki smak, który nadaje się jako klasyczny aperitif lub do koktajli, takich jak Aperol Spritz. Olśniewający żółty kolor jest tak elektryzujący! Powąchaj go i daj się skusić odurzającemu aromatowi kwiatów, owoców i ziół. Szczególnie zielone jabłko i brzoskwinia.

A jak polecam podawać Cinzano Prosecco DOC? Nie zapomnij schłodzić butelki do temperatury 6-8 stopni. Można je podawać jako aperitif, jest świetnym uzupełnieniem owoców morza i ryb w połączeniu z warzywami. Może być również stosowany w kuchni, jeśli chcesz wydobyć cytrusowe nuty w swoich potrawach. Cinzano Prosecco może być również bardzo ciekawym połączeniem z łagodnie pikantnymi potrawami, takimi jak curry czy kurczak tandoori. Nadaje się również do klasycznego połączenia z serem.

Martini Prosecco Extra Dry

Martini Prosecoo

Zmysłowy, czysty, owocowy, wyrazisty i orzeźwiający. I to w najwyższej jakości. Rozkręć imprezę lub podaj to oryginalne Prosecco Extra Dry Martini jako miły poczęstunek. Zachwyci Cię piękny owocowo-kwiatowy aromat, w którym poczujesz kosz owoców i białych kwiatów. Oczywiście są też świeże cytrusy.

Trochę inne Martini. Jeśli i Ty chcesz spróbować czegoś wyjątkowego i oryginalnego, Prosecco Extra Dry Martini jest właśnie dla Ciebie. Martini zasłynęło jako producent wermutów, ale ostatnio pod marką Martini pojawiło się również najpopularniejsze wino musujące – Prosecco. Jak do tego doszło? Ponieważ Martini współpracuje z ponad 300 winiarzami z całych Włoch. Martini to styl życia, Martini to symbol dobrej zabawy, a na każdej imprezie nie może zabraknąć wina musującego i napojów mieszanych.

Prosecco Martini ma bogaty kwiatowo-owocowy aromat i świeży smak. Idealny jako aperitif, latem orzeźwiający z lodem lub w napojach mieszanych. Spójrz pod światło i daj się oczarować atrakcyjnemu jasnozłotemu kolorowi. Towarzyszy temu delikatna perła na łańcuszku, bardzo przyjemna dla oka. Typowe Prosecco, jak te włoskie wina musujące mają tendencję do być, jest przyjemnie musujące i zrównoważone. Wino pochodzi z regionu Valdobbiadene, samego serca Włoch, gdzie powstaje najlepsze Prosecco. Produkowane jest klasyczną metodą wtórnej fermentacji, która odbywa się w dużych zbiornikach ze stali nierdzewnej.

Co to jest prosecco

Prosecco to wspaniałe włoskie wino musujące. Dawniej nazywano ją białą odmianą winogron. Nazwa pochodzi od miejscowości, która jest częścią miasta Triest w północnych Włoszech. W 2010 roku, Prosecco może być używany tylko w odniesieniu do pochodzenia wina, odmiana jest teraz nazywany Glera. Prosecco ma swoją siedzibę w pagórkowatym regionie Veneto, leżącym na północ od rzeki Piave, pomiędzy miastami Conegliano i Valdobbiadene. Na tym obszarze produkuje się rocznie prawie 300 milionów butelek wina musującego, albo Prosecco DOC, albo bardziej ściśle zdefiniowane Prosecco di Conegliano i Prosecco di Valdobbiadene, które od 2009 roku nosi nazwę pochodzenia DOCG.

Prosecco jest produkowane wyłącznie z odmiany winogron Glera i jest winem, które może być spokojne, lekko musujące – frizzante – lub musujące – spumante, głównie w stylach brut i extra dry. Ponadto około 800 000 litrów Prosecco Cartizze i Superiore di Cartizze, obecnie również noszących oznaczenie DOCG, pochodzi również z jeszcze ściślej wyznaczonej strefy w pobliżu Valdobbiadene, której wina wyróżniają się finezją, elegancją i złożonością.

Oryginalne prosecco jest chronione znakiem Denominazione di origine controllata. Produkowany jest w dziewięciu prowincjach regionów Veneto i Friuli Venezia Giulia. Prosecco Superiore DOCG występuje w dwóch odmianach: Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG, które może pochodzić wyłącznie z prowincji Treviso w regionie Veneto z obszaru pomiędzy Conegliano i Valdobbiadene (na północ od Treviso), oraz mniejsze Asolo Prosecco Superiore DOCG, produkowane w pobliżu miasta Asolo.

Jak wybrać prosecco?

Prosseco, podobnie jak w przypadku szampana, musi stawić czoła różnego rodzaju pułapkom w postaci podrabiania marek. Dlatego też, dla tego ekskluzywnego wina musującego, istnieje zestaw warunków, które producent musi spełnić, aby móc nosić tę nazwę. Przede wszystkim Prosecco musi być produkowane z odmiany winorośli Glera, o której już wspominaliśmy. Dodatek innych odmian nie może stanowić więcej niż 15 % całkowitej zawartości. Prosecco jest również produkowane tylko w dziewięciu włoskich regionach Veneto i Friuli. Tylko wina musujące lub musujące (frizzante i spumante) mogą nosić to oznaczenie, a Prosecco ma swój własny znak towarowy.

  • Prosecco DOC (Denominazione di Origine Controllata) – Podstawowy znak towarowy dla wina Prosecco.
  • Prosecco DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) – oznaczenie Prosecco o najwyższej jakości.


Prawdziwe prosecco to po prostu inwestycja. Jeśli chcesz naprawdę spróbować tego, co najlepsze, wybieraj butelki, które są chronione korkiem na szyjce.

W czym serwuje się prosecco?

Wszystkie wina musujące powinny być podawane w kieliszkach typu tulipan. Jeśli jesteś prawdziwym koneserem, polecamy zakup kieliszków specjalnie do prosecco. Przy szybszej konsumpcji nie trzeba się obawiać spożywania go nawet z dobrej jakości szczelnego kieliszka do białego wina.

Co powinieneś wiedzieć o prosecco?

  • Winnica Glera, z której produkowane jest prosecco, znajduje się w północnych Włoszech. W szczególności w regionach Veneto i Friuli.
  • Prosecco charakteryzuje się tzw. metodą Charmat. Jest to wtórna fermentacja, która odbywa się nie w butelce, jak w tradycyjnej metodzie szampańskiej, ale w zbiorniku ze stali nierdzewnej.
  • Prosecco produkowane jest z odmiany Glera z możliwością dodania 15% innych białych odmian. Nazwa ta weszła do oficjalnego użycia dopiero po 2009 roku, do tego czasu odmiana ta nazywana była po prostu Prosecco.
  • To wino musujące z północnych Włoch charakteryzuje się jasnożółtym kolorem, owocowym, świeżym smakiem i minimalną zawartością alkoholu 11 %.
  • Prosecco spumante – charakteryzuje się charakterystycznym i długotrwałym bąbelkowaniem, eleganckimi i delikatnymi bąbelkami, klasycznym musującym korkiem oraz ciśnieniem w butelce wynoszącym co najmniej 3,5 bara. Jest to droższe rozwiązanie.
  • Prosecco frizzante – ma grubsze i większe bąbelki, które szybko odparowują, zakręcany korek lub zwykły korek, ciśnienie w butelce nie może przekraczać 2,5 bara.
  • Prosecco dobiera się również według zawartości cukru resztkowego. Extra brut/nature (0 g/l), brut (0-12 g/l), extra dry (12-17 g/l) i dry (17-32 g/l).
  • Prosecco posiada znak towarowy, który nadaje swoją nazwę tylko winom musującym z typowego obszaru geograficznego.