Kawa po irlandzku – przepis i instrukcje przygotowania
![](https://rankingekspert.pl/wp-content/uploads/2021/11/KawaA-po-irlandzku.jpg)
Když máte na něco chuť, ale káva je vám málo a osamělá whisky zase až příliš. co je tím? Na řadě je irská káva s pořádnou smetanovou čepicí. A kKiedy masz ochotę na coś, ale nie masz dużo kawy, a sama whisky to za dużo. Co z tym? To kawa po irlandzku z odpowiednią śmietanką. A kiedy mówimy o Irlandii, musimy użyć tamtejszej whisky. Bez tego nie byłoby to możliwe.
![](https://rankingekspert.pl/wp-content/uploads/2021/11/Kawa-po-irlandzku-1024x682.jpeg)
Na pewno znasz irlandzką kawę z naszych restauracji i barów, gdzie obsługa naleje ubitą whisky do zepsutego espresso lub tureckiego i spryska je bitą śmietaną. Oczywiście najtańsze, jakie mieli w supermarkecie.
Ale robienie kawy po irlandzku wymaga czegoś więcej. Oprócz whisky ważna jest śmietanka, która powinna być gęsta, ale nadal płynna. Musi być ubita, tylko na tyle, aby można było zrobić czapkę, ale nie może być ubita zbyt mocno, aby trzeba było ją szturchać łyżką w ściółkę po kawie.
Z biegiem czasu dopracowałem recepturę kawy do perfekcji, a teraz napiszę Wam moje instrukcje, jak zrobić kawę po irlandzku.
Surowy materiał
- 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 3-4 cl irlandzkiej whisky (duży shot lub 2 małe shoty)
- 45 ml espresso lub 140 ml kawy filtrowanej
- około 30 ml schłodzonego 30% kremu
Procedura przygotowania kawy po irlandzku
- Zaczynasz od śmietany. Wlej do miski i ubij na gęstą pianę. Nie chcesz mieć solidnej bitej śmietany, ale naprawdę gęstą piankę. Krem można wlać do szklanki na przekąski, którą zamykamy pokrywką i wstrząsamy nią aż do uzyskania gęstej piany.
- Podgrzej szklankę lub filiżankę do podania kawy. Po prostu wlej tam gorącą wodę.
- Wlej gorącą wodę ze szklanki i wlej do niej 2 łyżeczki cukru trzcinowego. Zalej ten cukier kawą i pozwól mu się rozpuścić.
- Do kawy wlej 3-4 cl irlandzkiej whisky. Idealne są Tullamore Dew lub Jameson.
- Weź łyżeczkę i trzymaj ją nad szklanką do kawy wypukłą stroną do góry. Ostrożnie ubij gęstą kremową piankę z kawą na wypukłej stronie łyżki.
- To wszystko. Masz przed sobą prawdziwą irlandzką kawę.
Instrukcje wideo dotyczące prawidłowego przygotowania
Kilka wskazówek
Często mówi się, że kawa po irlandzku powinna być parzona wyłącznie z kawy filtrowanej. To nie prawda. Można go przygotować z kawy mokka, kawy z french pressa, espresso, a może z kawy aeropress.
Jeśli chcesz ulepszyć swoją kawę, możesz udekorować ją ziarnem wanilii, delikatnie posypać cynamonem lub gałką muszkatołową.