Najlepszy gin – dry (suchy) recenzje

Jak pić gin, a który jest najlepszy? Przyjdź i zajrzyj do świata destylatu, który przyjemnie pachnie jak jałowiec i cytrusy. Chcesz wiedzieć, co naprawdę lubisz? Oto odpowiedź. Porównaliśmy najlepsze światowe marki, w tym reprezentację czeską.

Najlepsze i najbardziej znane marki ginu

Ludzie wyposażą go jako składnik gorzkiego toniku, ale możesz być zaskoczony, że gin może poczekać i tylko tak, samotny. Jedni powiedzą, że w ginu czuję lato i dobre samopoczucie, inni powiedzą, że czuję w nim święta. Wiesz dlaczego? Ten destylat ma wiele likierów i smaków. Jego tradycyjne smaki to takie, które pachną jak sosna, jałowiec, takie jak gin London Dry. Większość z nas dorastała na tych „dżinach”.

Co to jest gin?

Na rynku jest wiele marek i rodzajów tego destylatu, który notabene w większości produkowany jest w słodzie zbożowym, oleju jałowcowym z dodatkiem innych ziół i przypraw. W samej Wielkiej Brytanii istnieje obecnie 350 destylarni ginu i setki innych na całym świecie. W końcu gin jest w jakiś sposób kojarzony z Anglią, ale został wynaleziony w 1650 roku przez holenderskiego dr. Fanciscus de La Boie. Więc gin pochodzi z Holandii.

Złożony smak ginu, który składa się z wielu smaków różnych ziół i przypraw, najlepiej smakuje osobno, ale prawdopodobnie będziesz cieszyć się nim znacznie bardziej, gdy zostanie zmieszany z wysokiej jakości tonikiem lub wodą sodową. Na świecie często pije się je zmieszane z piwem imbirowym. Krótko mówiąc, gin to najlepszy napój, który można popijać ze szklanki i cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem.

Recenzje najlepszych ginów

Małpa 47


Przepis na dżin Monkey 47 jest oczywiście pilnie strzeżony. Ta marka pochodzi ze Schwarzwaldu (Schwarzwaldu) w Niemczech. Smak Monkey 47 składa się więc z czystej natury, a następnie jednego kluczowego składnika – żurawiny. To one nadają temu ginowi specyficzny owocowy i lekko gorzki smak. Składnik tego destylatu to ostatecznie 47.

Ilość składników jest naprawdę niesamowita, ale o wiele ważniejszy jest smak ginu. Zaskakująco gładka, solidna. Jest to dość mocny dżin z dużą ilością przypraw, owoców i ziół. Monkey 47 to tradycyjny suchy dżin, który nadaje się do bardziej złożonych koktajli, takich jak Singapore Sling, ale kiedy zmieszasz go z tonikiem i dodasz plasterek soczystego grejpfruta, niczego nie zepsujesz.

Dżin Hendricka


Klasyczna butelka w aptecznym stylu jest tym, co na pierwszy rzut oka rozpoznasz Hendrick’s Gin. Możesz być zaskoczony, gdy dowiesz się, że ten destylat jest produkowany przez William Grant & Sons, lepiej znany jako destylarnia szkockiej whisky. Hendrick’s to szkocki dżin wytwarzany z różnych roślin i ziół. Później do ginu dodaje się esencję róż i ogórków. Myślę, że te dwa składniki sprawiają, że Hendrick jest wyjątkowy. Nie chodzi więc tylko o czysty jałowiec, ale już od pierwszego zapachu można to wyczuć w ginie.

W smaku i aromacie Hendrick’s znajdziemy klasyczny jałowiec, ale także zaskakującą ilość cytrusowych tonów, takich jak pomarańcza i limonka. Do tego dochodzi subtelna nuta róż i tony wybranych ogórków sałatkowych. Jak to wypić? Z sodą, tonikiem, ale nie zapomnij udekorować plasterkiem ogórka.

Tanqueray Gin


Tanqueray Gin to tradycyjny londyński suchy gin, o którym mówi się, że jest najpopularniejszym ginem barmanów na świecie i jest szóstym najlepiej sprzedającym się ginem na świecie. Co ciekawe, ten dżin ma dwie wersje – europejską i amerykańską. Mocniejsza jest amerykańska (47,3% ABV), a nasza europejska 43,1% ABV. Moim zdaniem mocniejszy jest zdecydowanie lepszy do napojów mieszanych, ale co robimy.

Tanqueray różni się od innych tym, że rośliny są bezpośrednio destylowane, a nie macerowane przez pewien czas. Kolejną różnicą jest to, że po destylacji nie rozcieńcza się obojętnym alkoholem. W aromacie i smaku dominuje jałowiec o łagodnych nutach cytrusowych. Możesz nawet tego nie poczuć, jeśli nie masz wyszkolonych kubków smakowych. Na koniec ładnie pachnie kolendra. Ziołowo-korzenny profil również nie zaprzecza w smaku. Lekki tonik i plasterek cytryny najlepiej nadają się do Tanqueray Gin.

Martina Millera


Gin Martina Millera jest destylowany w klasycznych destylarniach w Langley’s Distillery w Anglii, a następnie wysyłany na Islandię, gdzie miesza się z unikalną islandzką wodą źródlaną. Smak to jałowiec, skórka cytrusów, coriea, lukrecja i gałka muszkatołowa. Niektórzy mówią, że pachnie jak cynamon u Martina Millera, ale ja nigdy nie znalazłem go w smaku. Wiele źródeł twierdzi również, że do ginu dodaje się esencję z ogórka i faktem jest, że typowy ogórek ma tam nutę zapachową. Oficjalne źródła nie podały jednak linijki informacji na ten temat. Będzie to prawdopodobnie jeden z tajnych składników.

Bombaj szafir


Gin Bombay Sapphire był dla większości ludzi pierwszym wyimaginowanym krokiem do świata ginu. Już dlatego, że pokazał im, że gin to nie tylko jałowce, ale że jest to napój znacznie bardziej skomplikowany. Ta marka jest drugą najlepiej sprzedającą się marką na świecie. I nic dziwnego. Jest tani, dobry i wysokiej jakości.

A jak to smakuje? W całej gamie smaków dominuje kwaśna cytryna, a także dużo alkoholu w towarzystwie jałowca. Smak jest lekko oleisty i gęsty. Na początku dżin wygląda dość neutralnie, ale gdy masz pełne usta, poczujesz pikantną cytrynę z kwiatowymi tonami.

Beefeater gin


Historia Beefeater London Dry Gin sięga lat 60-tych. To po prostu brytyjski klasyk, wytwarzany tradycyjną metodą maceracji, która wydobywa aromaty i olejki, w tym smak pomarańczowy i skórkę cytryny. Beefeater to kultowy dżin, z którego Bóg wie, jak to jest. W smaku ciężki, ale przyjemnie aromatyczny jałowiec z wyważonymi tonami cytrusów, pomarańczy i kolendry.

Beefeater jest najczęściej używany do przygotowania Martini, ale w naszym kraju jest bardziej znany jako składnik toniku z plasterkiem cytryny. Osobiście wolę, żeby był lekko hipotermiczny, kiedy lubię mieszać go z tonikiem i pić jako niewymagający, ale dobry napój.

Žufánek gin


Gin Žufánek OMG to wytrawny gin, który chciałby być jednym z najlepszych na świecie. Jednak przebicie się między dużą a bardziej znaną konkurencją wcale nie jest łatwe. Ale faktem jest, że jest to całkiem niezły gin, na który składa się 16 wyselekcjonowanych ziół i przypraw. Smak to tradycyjny jałowiec, ale zaskakująca jest subtelna nuta lawendy lub melisy. Do produkcji podobno wykorzystuje się również ekstrakt z lipy sercowatej. To zdecydowanie dobre doznania smakowe i nie można niczego zepsuć tym ginem. Jeśli jesteś fanem ginu, spróbowaliśmy już OMG lub innego limitowanego ginu tej firmy. Jeśli nie, koniecznie spróbuj.

A jak pić Žufánkę? Ponieważ smak jest stosunkowo dobrze zbalansowany, nie bałabym się polecić go tak po prostu, z lodem lub z tonikiem i plasterkiem cytryny.

Jak pić gin?


Pij gin z kruszonym lodem i plasterkiem cytryny, limonki lub soczystego grejpfruta. Ale uważaj, aby nie blokować cytrusowego charakteru ginu. Złożoność smaków najlepiej prezentuje się w kruszonym lodzie. Gin jest często używany do napojów mieszanych. Chyba każdy zna gin z tonikiem, który jest prostym i mieszanym napojem, z którym na pewno będziesz cieszyć się smakiem ginu. Udekoruj zmiksowany napój plasterkiem ogórka lub odrobiną cytrusów.

Gin z tonikiem

To najsłynniejszy koktajl ginowy. Zgodnie z najsłynniejszym przepisem do przygotowania ginu z tonikiem wystarczy:

  • 4cl ginu
  • 8-10 cl tonik (według gustu) polecam Thomas Henry Tonic Water
  • plasterek sałatki z ogórków do dekoracji

Procedura przygotowania koktajlu jest prosta. Napełnij wysoką szklankę lodem, dodaj gin, a następnie powoli wlej tonik na łyżkę. Na koniec włóż plasterek ogórka i gotowe.

Jaké jsou typy ginu?

Gin ma 4 rodzaje, ale to pytanie prawdopodobnie przyjdzie Ci do głowy, gdy spróbujesz więcej marek ginu. Wtedy możesz się zastanawiać, dlaczego do cholery smakuje inaczej?

Dry gin (London Dry)

Dry gin neboli London Dry Gin je suchý gin, který se vyrábí po celém světě, ale pochází údajně z Anglie, kde je tento typ ginu velice oblíbený. Často se používá pro míchání ginu s tonikem a nebo pro smíchání s vermutem, kdy vám vznikne Martini. Suchý gin má specifickou jalovcovou chuť doplněnou o citrusové tóny.

Genever

Genever jest oryginalnym rodzajem ginu, kiedy gin był produkowany w Holandii do celów medycznych. Ma mocniejszy smak, w którym czuć również jałowiec, ale także goździki, gałkę muszkatołową czy kminek.

Plymouth

Ten dżin może być produkowany tylko w angielskim mieście Plymouth. Co czyni to konkretnym? Bardzo podobny do ginu London Dry, ale bardziej suchy i mniej ziemisty. Gin Plymouth ma zwykle siedem składników roślinnych: kardamon, nasiona kolendry, korzeń irysa, suszona skórka pomarańczy, korzeń jałowca i arcydzięgiela.

Old Tom

Stary Tom to taka gorsza wersja ginu. Dlaczego gorzej. Pochodzi z XVIII wieku, kiedy wszyscy gotowali w domu gin. To oczywiście czasami cierpiało z powodu jakości. Często była okropna. Do aromatyzowania użyto słodzika i lukrecji. W dzisiejszych czasach typ Old Tom obrał inny kierunek i jest to oczywiście dobry gin, którego słodycz pochodzi z lukrecji. Jednak ten rodzaj ginu nie smakuje jak lukrecja.

3.7/5 - (3 votes)

Podobne wpisy