Co to jest Corretto? Jak zrobić kawę corretto w domu?
Czym jest caffè corretto i skąd właściwie pochodzi ten nietradycyjny napój?
Na pewno znasz caffè latte lub cappuccino i prawdopodobnie próbowałeś ich przynajmniej raz w życiu. Wiesz, co mogą ci przynieść, gdy w menu napojów pojawi się przed tobą caffè corretto.
Jak kawa i alkohol idą w parze
Caffè correto pochodzi z Włoch. Ten napój jest przeznaczony tylko dla osób dorosłych. Oprócz espresso zawiera również alkohol. Jest to głównie grappa, czyli włoska brandy do wina. Na przykład można również użyć brandy lub sambuca.
Jednak tradycja rozwija się różnie w różnych częściach kraju, a caffè correto można doprawiać wieloma innymi rodzajami alkoholu. Smak kawy powinien zawsze dominować. Całość nie może być nadmiernie zintensyfikowana alkoholem.
Sposób podania jest różny: Bardziej prawdopodobne jest, że alkohol zostanie wlany bezpośrednio do kawy. Jednak druga opcja też nie jest zła: podawaj alkohol osobno i pozostaw to preferencjom każdego konsumenta, w jakich proporcjach alkohol dodaje.
Podobieństwo włoskiego napoju znane jest gdzie indziej na świecie: podobny napój serwowany jest także w Hiszpanii, Francji, ale także w Skandynawii. Caffè corretto jest znane w Szwecji, Danii i Norwegii.
Jak zrobić kawę corretto
Możesz również przygotować swoją ulubioną kawę coreeto w domu. Przygotowanie jest bardzo proste.
- Przepuścić przez ekspres do kawy mieloną kawę (7 g – 90 ° C)
- Do kawy lub kawy dodaj szklankę z 5 ml likieru.
Dlaczego kawa jest naprawiana
Możesz również znaleźć nazwę espresso corretto. Jest po prostu znany głównie poza rodzinnymi Włochami.
Tu jednak napój w zasadzie nie ma długiej tradycji, choć może zabrzmieć zaskakująco. Kawa zmieszana z alkoholem, serwowana pod nazwą caffè corretto, stała się tematem głównego nurtu dopiero w drugiej ćwierci XX wieku. Rybacy lub marynarze robili sobie kawę, żeby się ogrzać.
Samą nazwę można by przetłumaczyć jako „kawa poprawiona”. Skąd on pochodzi? Historycy konkludują, że prawdopodobnie ma on swoje korzenie w okresie faszyzmu. Kawa stała się wówczas towarem deficytowym. Dlatego ludzie często musieli dziękować za substytuty, takie jak cykoria. Zbyt gorzki smak został następnie „poprawiony” alkoholem.
Caffè correto, wcześniej postrzegane bardziej jako romantyczne wspomnienie przeszłości, ponownie zyskuje na znaczeniu i znajduje się w centrum uwagi miłośników kawy.