Wino porto – co to za wino, historia,

Chciałbyś skosztować czegoś nieszablonowego, oryginalnego, słowem czegoś z historią? Posmakuj prawdziwego portu. Jest to wino, które różni się nie tylko smakiem, ale także konsystencją i zawartością alkoholu od popularnych gatunków win. Czym dokładnie jest wino porto i jaka jest jego historia?

Co to jest wino porto?

Prawdziwe wino porto pochodzi z Portugalii. Winorośl rośnie w północnej prowincji Portugalii, wokół lokalnej rzeki Duoro. Miejscowość ta położona jest około 80 km od miasta Porto, według której według jednej z teorii również mogła otrzymać swoją nazwę.

Obszar charakteryzuje się suchym i słonecznym klimatem latem i deszczowymi zimami. Unikalne warunki naturalne mają duży wpływ na jakość winogron, z których powstaje porto. Tutejsze winnice położone są na zboczach głębokich dolin. Ten wyjątkowy region został nawet wpisany na listę UNESCO.

W przypadku wina porto możemy znaleźć na etykiecie kilka nazw, takich jak Porto, Porto czy Vinho do Porto. W języku angielskim wino nazywa się Port lub Port Wine. Wszystkie te nazwy są poprawne i oznaczają prawdziwe porto.

Autentyczne wina porto pochodzą wyłącznie z tego obszaru. Dlatego zawsze szukaj na etykiecie miejsca zbiorów i produkcji. Aby mieć pewność, że kupujesz nie tylko zamienniki porto, zawsze kupuj butelki z etykietą (pieczęcią) nad korkiem.

Wino Porto ze swoją ceną potrafi wspiąć się naprawdę wysoko. Nie. Płacisz za niesamowicie pełny i pyszny smak, wyrafinowany aromat i odrobinę luksusu. Słynny angielski eseista, krytyk i językoznawca Samuel Johnson wspomniał kiedyś, że to prawdziwa perełka wśród win. Kiedyś powiedział coś w stylu: „Claret to napój dla chłopców, ale port jest dla prawdziwych mężczyzn”.

Historia wina porto

Co może Cię zaskoczyć, to fakt, że historia portu nie jest tak długa. Za jego odkryciem kryje się trochę zbiegu okoliczności. W końcu jak to jest z większością napojów alkoholowych, prawda? Pierwsza wzmianka o Porcie pochodzi z I wieku p.n.e. Ale dopiero w XVI wieku wina Douro były wysoko cenione. Jednak sama nazwa „porto” pochodzi z 1675 roku.

Jak właściwie dotarliśmy do Portu? W tym czasie szalała wojna między Francją a Anglią. Anglicy nie mogli sobie pozwolić na ulubione francuskie wina. W 1703 r. postanowili zawrzeć rodzaj międzynarodowego traktatu Methuen z Portugalczykami, który pozwalał portugalskim kupcom importować wino do Anglii po bardzo niskich stawkach celnych. Ta wiadomość była dosłownie zbawieniem dla Anglików, ale tylko do czasu, gdy na wyspę dotarły pierwsze partie beczek z winem. Wino sfermentowało podczas długiej podróży. Aby temu zapobiec, handlarze winem rozpoczęli tak zwane wzmacnianie wina, a tym samym dali początek winu Porto, jakie znamy dzisiaj. Angielska szlachta dosłownie zakochała się w aromatycznych winach z dorzecza rzeki Duoro, a chwała Portu zaczęła się rozprzestrzeniać po całym świecie.

Jeśli szukasz jakościowego wina, polecamy zerknij na nasze porównanie – najlepsze porto, w którym zaprezentujemy dla nas 5 najlepszych butelek porto.

Jak powstaje porto?

Każde wino wymaga opieki. Wszyscy winiarze o tym wiedzą. Nie jest więc wyjątkiem, że nawet tak słynne wino jak Port wymaga szczególnej troski. Do produkcji tego wina można używać wyłącznie win produkowanych i przetwarzanych w Dolinie Duero. Istnieje 48 różnych odmian z ponad 100 uprawianych na tym obszarze.

Większość winogron to odmiany niebieskie. Winogrona zbierane są ręcznie. Winogrona są przetwarzane tradycyjnymi metodami. Winogrona są deptane siłą człowieka w beczkach. Winogrona są najpierw tłoczone z winogron i fermentowane w zamkniętych zbiornikach. Już po jednym lub dwóch dniach fermentacja jest już w połowie, a moszcz zawiera około 8% alkoholu i 40-60 g niesfermentowanego cukru.

W tym momencie moszcz jest pompowany do beczek z brandy winną, zawierającą niewiarygodnie 70% neutralnego alkoholu. Wino brandy natychmiast zatrzymuje proces fermentacji. Cukier niesfermentowany pozostaje w ten sposób w winie, a jednocześnie zawartość alkoholu wzrasta do około 19-22%. Przed butelkowaniem wino dojrzewa w dębowych beczkach. Beczki są używane w tych, w których wcześniej sfermentowało czerwone wino. W zależności od okresu dojrzewania poszczególne wina różnią się od siebie.

Najwyższej jakości wino porto leżakuje kilka lat w drewnianych beczkach

Rodzaje wina porto

Wino Porto ma trzy podstawowe rodzaje. Jest to odmiana rubinowo-brązowa. Biały nosi oznaczenie Bianco. Zazwyczaj można je spotkać w sklepach.

Tawny porto

dojrzewa w małych dębowych beczkach przez 6 lat. Ma mahoniowy kolor. Jest narażony na stopniowe utlenianie i parowanie w beczkach. Pod wpływem tlenu wino nabiera charakterystycznego pikantnego, orzechowego smaku i dojrzewa do złotobrązowego koloru. Portsk tawny zaleca się pić szybko po otwarciu, ponieważ łatwo się utleniają.

Czerwone porto

se naopak neprzeciwnie, starzeje się go w drewnianych beczkach o dużej pojemności lub stosuje się zbiorniki ze stali nierdzewnej. Dojrzewają tylko 4 lata. Wino to jest ciemno rubinowe i słodkie z konfiturą. Po fermentacji jest przechowywany w zbiornikach ze stali nierdzewnej, aby zapobiec utlenianiu i zachować piękny głęboki czerwony kolor. To najczęstszy rodzaj wina porto.

Branco porto

to „białe” wino porto. Wydaje się być nieco tańszy niż jego czerwone rodzeństwo. Jest zwykle podawany jako schłodzony aperitif lub jako część napoju mieszanego. Podobnie jak typ Tawny, ten „biały” port dojrzewa w drewnianych beczkach. Dlatego te starsze mogą z czasem ciemnieć.

Ten, który nazywa się vintage, jest uważany za port najwyższej jakości. To roczne wino rubinowe. Jeśli chcesz zainwestować w wino do archiwizacji, wino rocznik jest właściwym wyborem. Wciąż dojrzewa w butelkach i zyskuje na jakości i wartości. Stwierdza się, że optymalną dojrzałość osiąga dopiero po 20-30 latach.

Jak rozpoznać oryginalne wino porto?

Aby skosztować prawdziwego porto, wystarczy wybrać butelkę, która ma na szyi okrągłą naklejkę „Selo de Garantia”. W Czechach to klasyczny rower. Na krawędziach tego znaczka znajdują się napisy „VINHO DO PORTO”, „GARANTIA”, a wśród nich numer partii, który jest zarejestrowany w IVDP, czyli Instytucie Porto w Douro. Oznaczone w ten sposób wino daje 100% pewność, że jest to prawdziwe wino porto. Żaden inny rodzaj wina na świecie nie może używać tego znaku.

Wino porto, jak sama nazwa wskazuje, jest wizytówką Portugalii

Do czego najlepiej nadaje się porto i jego zastosowanie w gastronomii?

Wśród ludzi często mówi się, że prawdziwy Port pasuje po prostu do wszystkiego. Jest po prostu uważane za najlepsze wino na rynku. Jego jakość i smak wyraźnie pasują do najważniejszych wydarzeń. Jeśli jednak chcesz cieszyć się portem z przyjaciółmi lub partnerem tylko po to, aby umilić wieczór, polecamy spożywanie go np. z jedzeniem. Różne wina porto łączy się z różnymi rodzajami potraw i wiedz, że często jest to połączenie z pozoru nietypowe.

Polecamy spożywać Port o nazwie Ruby z szarlotką, sernikiem i praktycznie każdym rodzajem wysokiej jakości czekolady.

Porto Tawny jest lżejszy od rubinu, jest bardziej wytrawny i znacznie bardziej uniwersalny, jeśli chodzi o dania, do których pasuje. Dobrze komponuje się ze słodyczami i mięsem. Tawny możesz ulepszyć ciastem migdałowym, crème brûlée, gorzkiej czekolady z migdałami, suszonymi owocami, ale także wybranymi rodzajami serów.

Jak podaje się wino porto?

Aby naprawdę cieszyć się wszystkimi cechami wina porto, konieczne jest przestrzeganie pewnych kryteriów. Najważniejszymi kryteriami są oczywiście temperatura, odpowiednia szyba i usuwanie wszelkich osadów.

W celu usunięcia osadu zalecamy zakup sitka, lejka i odpowiedniej karafki na wino. Zestaw ten jest niezbędny do usunięcia osadu zawartego w winie Vintage.

Idealna temperatura

Kluczem do sukcesu w uwalnianiu aromatu i smaku jest temperatura. Generalnie win porto nie powinno się pić na gorąco, ponieważ w smaku dominuje alkohol kosztem bukietu wina. Dla białego portu nie powinniśmy przekraczać temperatury serwowania 8-14°C. Natomiast dla starszej czerwieni odpowiedni jest zakres temperatur pomiędzy 17-18°C.

  • Biały port – 8 – 14 ° C
  • Czerwony port – 17-18°C

Specjalne kieliszki do wina porto

Do wina porto używa się specjalnych kieliszków przypominających kwiat tulipana. Szerokości kieliszków do porto mieszczą się na granicy kieliszków do wina białego i czerwonego. Jeśli zależy Ci na odpowiedniej porcji, inwestycja w kieliszki do porto jest strzałem w dziesiątkę.

Rate this post