Bulleit Bourbon – zrównoważony bourbon whiskey z Kentucky
Dziś przyjrzymy się jednemu z najpopularniejszych bourbonów. Co to dokładnie jest? Bourbon to amerykańska whiskey, która stała się symbolem prawdziwych kowbojów. Główną różnicą pomiędzy whiskey a bourbonem jest miejsce pochodzenia, gdyż większość bourbonów produkowana jest w USA. Kolejna różnica tkwi w samej produkcji, gdyż tylko wytrawni koneserzy whisky rozpoznają prawdziwego bourbona po jego smaku.
Bulleit Bourbon jest perfumowany, dobry i bezpretensjonalny, ale wciąż pyszny
Bulleit Bourbon szczyci się charakterystycznym dębowym aromatem i bogatym smakiem. Gładki smak jest uzupełniony nutami wanilii, miodu, z bardzo długim finiszem z posmakiem dymu. Krótko mówiąc, ten bourbon jest staroświecki, tradycyjny i charakterystyczny.
Jak powstaje najwyższej jakości bourbon?
Ten bourbon o niepowtarzalnej miodowej barwie powstaje tylko z najwyższej jakości składników. Bulleit Bourbon uchwycił gładkość i złożoność stworzoną przez unikalną mieszankę słodów kukurydzianych, żytnich i jęczmiennych wraz ze specjalną odmianą drożdży i czystą, filtrowaną przez wapień wodą z Kentucky. W rzeczy samej, zgodnie z prawem Kentucky. Wyjątkowo wysoka zawartość żyta w recepturze nadaje temu bourbonowi wyraźny i pikantny charakter z wyraźnie czystym i gładkim finiszem.
Kształt butelki jest niepowtarzalny
Jeśli decydujesz, czego się dziś napić, Bulleit Bourbon jest najlepszym wyborem. I nie można go przegapić wśród butelek whiskey i bourbona! Rozlewana jest w oryginalne butelki. Typowy kształt butelki jest bardzo stary i był wielokrotnie nagradzany w różnych konkursach.
Starzenie w dębowych beczkach nadaje klasyczny smak i aromat
Przy produkcji tego bourbona, marka Bulleit hołduje tradycji i procesowi produkcji. I muszę przyznać, że ich ciężka praca ma piękne odzwierciedlenie w smaku i kolorze. Starzone w beczkach z amerykańskiego dębu przez co najmniej sześć lat. Czy wiesz, że beczki, w których dojrzewa ten klejnot są dokładnie wypalane? I to właśnie tam nabiera on swojego koloru i smaku.
Czy wiesz, że historia Bulleit sięga 1830 roku?
Marka Bulleit ma naprawdę długą historię. Jej założycielem był jeden z pierwszych amerykańskich gorzelników, Augustus Bulleit, który produkował bourbon od około 1830 do 1860 roku, kiedy to zniknął bez śladu. Ponieważ Augustus wyprodukował wiele znakomitych bourbonów, nie minęło wiele czasu, zanim marka została z czasem wskrzeszona przez Toma Bulleita, który jest uważany za głównego wyraziciela charakteru rodziny Bulleit, który charakteryzował się i charakteryzuje w szczególności wysoką zawartością żyta, charakterystycznym korzennym smakiem i ogólną złożonością poszczególnych wypełnień.
Dziś whisky Bulleit produkowane są dla grupy Diageo w destylarni Four Roses i uważane są za absolutny top w kategorii whisky żytnich i straight rye.
Informacje na temat bourbona
Nasza ocena
85 %
Oceny czytelników
Szereg nagród
Bulleit Bourbon został zainspirowany oryginalnym historycznym produktem sprzed 150 lat przez Augusta Bulleita. Marka wiedziała, że w szufladzie znajduje się coś, czego obecny rynek po prostu potrzebuje. Odkurzyli więc starą recepturę i powstał luksusowy bourbon. Gładkość i złożoność piwa zawdzięcza mieszance słodów żytnich, kukurydzianych i jęczmiennych oraz specjalnych drożdży. Dzięki trzykrotnie większej zawartości żyta w porównaniu do zwykłych bourbonów, Bulleit ma śmiały, pikantny smak z czystym, gładkim wykończeniem.
Ponieważ jest to prawdziwy klejnot wśród bourbonów, Bulleit Bourbon zdobył wiele nagród w czasie swojego istnienia, na które zasługuje. Na przykład w marcu 2004 roku zdobyła złoty medal na World Spirits Competition w San Francisco, pokonując o wiele bardziej znanych konkurentów. Mogę tylko dodać, że Bulleit Bourbon jest wielokrotnie nagradzany i poszukiwany przez barmanów i miksologów ze względu na wyjątkowy smak, zawartość, a także, co nie mniej ważne, oryginalną butelkę.