Brugal 1888 Gran Reserva (recenzja) – rum podwójnego dojrzewania z długą tradycją
Jeśli chodzi o wysokiej jakości rumy z wieloletnią tradycją, jedną z najbardziej znanych jest dominikańska destylarnia Brugal. Jeśli zastanawiasz się nad zakupem rumu z ich repertuaru, jesteś we właściwym miejscu. Dzisiaj mam dla Was recenzję Brugal 1888 Gran Reserva.
Rodzinna tradycja
Jak sugeruje nazwa rumu z dzisiejszej recenzji, destylarnia Brugal została założona przez Don Andres Brugal Montaner w 1888 roku, ponad 130 lat temu. Długa tradycja produkcji rumu jest wciąż żywa przez piąte pokolenie jego potomków – tytuł Mistrza Rumu, czyli Maestro Ronero, może zdobyć tylko członek rodziny Brugala. Rodzina jest jednym z najważniejszych elementów całej destylarni; tajniki produkcji przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Dzięki temu rum Brugal od ponad stu lat utrzymuje swoją pierwszorzędną jakość.
Sekret produkcji
Jeśli chodzi o samą produkcję, rumy Brugal są wytwarzane z wysokiej jakości melasy dominikańskiej. Baza wszystkich rumów w tej destylarni jest kilkakrotnie destylowana, dzięki czemu zawiera wysoki procent alkoholu. Ponadto rumy Brugal są zawsze dokładnie filtrowane, co oznacza, że nigdy nie napotkamy zmętnienia ani sedymentacji.
Sekret rumu Brugal 1888 Gran Reserva tkwi jednak przede wszystkim w podwójnym dojrzewaniu. Początkowo rum nudzi się przez sześć do ośmiu lat w beczkach z amerykańskiego dębu bourbon , które nadają destylatowi smak wanilii, daktyli i rodzynek. Następnie, po sherry, rum przenosi się do pierwszych beczek z dębu europejskiego , które z kolei nadają mu ciemnobursztynowy kolor, cytrusowy zapach, a zwłaszcza typowy zrównoważony i okrągły smak. Powstały rum zawiera 40 procent alkoholu.
Stylowa butelka, której nie przegapisz
Myślę, że nawet bez wcześniejszej znajomości jej zawartości czy historii większość z nas będzie urzeczona od pierwszego wejrzenia, głównie za sprawą łatwo rozpoznawalnej sieci, która zdobi butelkę . Równie imponująca jest niewątpliwa złota czcionka, a przede wszystkim bogaty kolor napoju w środku. Wisienką na wyimaginowanym torcie jest stylowy korek zalany woskiem, który niedbale nawiązuje do burbona, którego beczki brały udział w produkcji tego rumu. Wokół stylowa, ale ponadczasowa butelka zdecydowanie pasuje do długiej historii destylarni Brugal.
Kolor, zapach, smak
Najważniejszym elementem butelki jest jej zawartość, która doskonale uzupełnia złotą czcionkę o bogatym, ciemnobursztynowym kolorze, który nadały mu beczki po bourbonie. Po otwarciu poczujesz zwłaszcza aromat daktyli, rodzynek i kawy, który rozwija się szczególnie w temperaturze pokojowej . Choć rum jest stosunkowo aromatyczny, to zdecydowanie nie jest to aromat nieprzyjemny ani przesadny . Możemy skosztować daktyli, rodzynek, cytrusów czy kawy np. w samym smaku.
Szczegóły rumu i recenzje
Szczegóły rumu i recenzje
Nasza ocena
84 %
Oceny czytelników
Jak prawidłowo podawać rum Brugel?
Producent podaje, że rum Brugel 1888 Gran Reserva należy podawać w temperaturze pokojowej. Należy jednak zauważyć, że temperatura pokojowa w miejscu produkcji, czyli na Dominikanie, jest nieco wyższa niż w naszym kraju. Dla pełnego rozwoju smaku i aromatu wskazane jest więc np. lekkie podgrzanie kieliszków. Dzięki temperaturze ok. 26 stopni Celsjusza aromat beczek po bourbonie zostaje w pełni rozpalony, a podczas późniejszego schładzania ponownie w pełni ujawniają się cytrusowe tony po sherry. Aby w pełni otworzyć zapach, warto również wymienić klasyczne kieliszki do rumu na kieliszki do whisky.
Sam czy w koktajlu?
Chociaż rum Brugel 1888 Gran Reserva jest doskonały sam w sobie, można go również skosztować w szerokiej gamie koktajli. Do moich ulubionych drinków mieszanych, do których ten rum został stworzony, należą Dominican Double, który łączy w sobie aromat rumu i słodki smak likieru bananowego.